24 Jul

Speurtocht MH370 levert nieuwe info oceaanbodem op

Het blijft nog altijd een van de grootste mysteries in de luchtvaartgeschiedenis: wat is er gebeurd met de Boeing 777 met vluchtnummer MH370 van Malaysia Airlines? Het toestel is na vele zoektochten nog steeds niet teruggevonden, maar tijdens de zoektocht naar het vliegtuig hebben onderzoekers wel een andere ontdekking gedaan.  Lees ook: Zoektocht naar verdwenen vlucht MH370 gestopt Schat aan informatie Tijdens de zoektocht in de Indische Oceaan werd een van de meest afgelegen delen van de oceaan in kaart gebracht. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro en het Australische Transpart Safety Bureau zijn de eerste die het gebied van ruim 120.000 zo uitvoerig hebben bekeken met geavanceerde sonarapparatuur.    Boeing 777 verdween op 8 maart 2014 van de radar, aan boord zaten 239 mensen. De zoektocht naar het vliegtuig is inmiddels gestaakt, wel zijn er enkele brokstukken terug gevonden die waren aangespoeld op de eilanden Mauritius, het Franse Réunion en een eiland voor de kust van Tanzania. Lees ook: Grote ontdekking op Mars, maar wat is het? Meer informatie over Mars dan over de oceaanbodem In het zoekgebied rondom voor Australië, bleken onder het wateroppervlak bergen te liggen die hoger zijn dan de Mount Everest, honderden kilometers lange valleien, vulkanen en breukzones dit meldt de NOS. Ook werd ontdekt dat de zeebodem op sommige plekken meer dan 40 miljoen jaar oud is, verder werd er een aantal scheepswrakken gevonden.  De onderzoeksgegevens worden nu verwerkt in kaarten voor bijvoorbeeld Google Maps. Er is tot nu toe weinig bekend over de oceaanbodem, slechts 10 tot 15 % van alle oceanen op aarde is in kaart gebracht en eigenlijk weten we nog meer over Mars dan over de oceaanbodem.    

Oranje Leeuwinnen met volle buit naar kwartfinale EK

Met negen punten uit drie wedstrijden hebben de Oranje Leeuwinnen de kwartfinale van het EK in eigen land bereikt. Het Nederlands elftal won maandagavond in Tilburg met 2-1 van België en kroonde zichzelf tot winnaar van groep A. In de volgende ronde neemt Oranje het op tegen de nummer 2 uit groep B, waar Zweden en Duitsland om de koppositie strijden. Beide landen hebben vier punten, maar de Scandinaviërs hebben een beter doelsaldo. Zweden neemt het dinsdagavond op tegen het nog puntenloze Italië en Duitsland treft de Russinnen die met drie punten ook nog volop in de race zijn voor een kwartfinaleticket. Zenuwen Met een plek bij de laatste acht van het EK in het achterhoofd begon Nederland nerveus aan de Derby der Lage Landen. De Red Flames hadden in het stadion van Willem II duidelijk minder last van zenuwen en mochten de ene na de andere aanval opzetten. Het lukte de formatie van Sarina Wiegman op een gegeven moment de schroom van zich af te schudden en vrijuit te voetballen, zoals de Leeuwinnen dat in de eerste wedstrijd tegen Denemarken en in de eerste helft tegen Noorwegen lieten zien. Jackie Groenen gaat over de knie bij Maud Coutereels en krijgt een penalty. Foto: ANP Net als in de tweede wedstrijd kwam Oranje vanaf de strafschopstip op voorsprong. Op Het Kasteel koos Sherida Spitse voor de linkerhoek, maar dit keer schoot ze de bal in de andere hoek: 1-0.   In de tweede helft had Nederland duidelijk de overhand, maar kreeg België de beste mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na een uur spelen dwarrelde een voorzet van Tessa Wullaert over keepster Sari van Veenendaal het doel in: 1-1. Lees ook: Ook commentatoren smullen van Oranje-leeuwinnen   Die blunder zorgde voor een hoop onrust bij Nederland. De Belgische speelsters roken duidelijk bloed, maar uitblinkster Lieke Martens zorgde hoogstpersoonlijk voor opluchting door met een klutsbal de 2-1 voor haar rekening te nemen en de Oranje Leeuwinnen definitief naar de kwartfinale te schieten. Lees ook: Lieke Martens is voorzichtig op Instagram    

In Londen kun je naar een alcoholvrij festival

Mindfull drinken? Het aantal festival neemt met het jaar toe, terwijl op de meeste festival de alcohol rijkelijk vloeit, wordt op 13 augustus in Londen het eerste Britse alcohol vrije festival georganiseerd genaamd Mindfull Drinking Festival. Waar je ook ter wereld bent, op elk feestje of festivals zijn er wel een paar dronken Britten te vinden. Een beetje opmerkelijk is het dan ook wel dat uitgerekend in Londen een alcohol vrij festival plaats zal vinden. Het alcoholvrije festival is een initiatief van Club Soda, een beweging die mensen helpt om bewuster met alcohol om te gaan. Lees ook: Op naar de 1000 festivals in ons land ,,We krijgen heel veel vragen over wat mensen nu het beste kunnen drinken in plaats van alcohol. We hebben besloten om al onze favoriete non-alcoholische drankjes te promoten en een alcohol vrij festival te organiseren," zegt Dr. Jussi Tolvi, van de organisatoren aan Metro UK. Voordeel van alcoholvrije cocktails? Geen katers! Geen Ranja en Fristi Bij non-alcoholische drankjes denk je misschien gelijk aan frisdrank en Fristi, maar er zijn tegenwoordig genoeg alcoholvrije alternatieven. Zo wordt er ambachtelijke bieren, wijnen en cocktails als Gin Tonic geschonken. Ook zijn er 'wijnproeverijen' en workshops om alcoholvrije cocktails te maken. Lees ook: Nu ook alcoholvrij feesten op Amsterdam Dance Event Het festival moet een alternatief zijn voor mensen die suiker willen scrappen, gezonder willen leven of op een bewuste manier met alcohol om willen gaan. Drink jij wel eens alcoholvrije drankjes als je uitgaat?   

To the top