25 Sep

Jordaanse schrijver vermoord na 'anti-islam' cartoon

De prominente Jordaanse schrijver Nahed Hattar is zondag doodgeschoten terwijl hij de rechtbank wilde binnenstappen. Daar zou een zaak tegen hem dienen omdat hij een anti-Islamcartoon op zijn Facebook had geplaatst. De politie heeft de mogelijke schutter gearresteerd. God van IS Hattar (56), die zelf christelijke achtergrond heeft, werd 13 augustus gearresteerd nadat hij de spotprent op zijn Facebook had gezet. Dat meldt Al Jazeera. Op de prent, onder de titel 'De god van IS', is te zien hoe een man met een baard in bed ligt, en God vraagt of hij hem wijn en nootjes wil brengen. Het is onduidelijk wie de cartoon heeft getekend.   Niet veel later haalde de schrijver de cartoon weer weg. Hij stelde dat de cartoon op geen enkele manier de goddelijkheid van God ter sprake stelt, maar wel de kijk van terroristen op God en de hemel aanvalt. Drie kogels Desondanks werd hij aangeklaagd voor het beledigen van de islam. Volgens de Jordaanse autoriteiten heeft Hattar de wet overtreden door de cartoon te delen. Ook kreeg Hattar veel bedreigingen en beledigingen via social media binnen. Hattar benadrukte daarna nog eens dat hij geen moslims wilde aanvallen, maar dat de cartoon vooral bedoeld was om de gedachten van leden van IS en andere extremistische groeperingen bloot te leggen. Lees ook: Gaat Charlie Hebdo te ver met deze cartoon? Zondag zou Hattar voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen. Hij kreeg op weg naar de rechtbank drie kogels door zijn hoofd. Hij werd ter plekke aangehouden. Getuigen vertellen dat het gaat om een man met een baard, en dat hij gekleed ging in een dishdasha, een traditioneel islamitisch gewaad.

Baudet begint politieke partij: 'Knokken om 1 zetel'

Thierry Baudet, één van de mannen achter het Oekraïne-referendum, begint een politieke partij. Het is de vraag op hoeveel steun hij kan rekenen: de reacties uit zijn potentiële achterban zijn kritisch. Referendum Wekenlang waren ze niet van elkaars zijde te denken: Jan Roos, gezicht van GeenStijl, en Thierry Baudet, voorman van de denktank Forum voor Democratie. Beide mannen zetten zich in voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Met succes: het referendum kwam er, en een meerderheid van de stemmers was tegen - net als Roos en Baudet. Jan Roos en Thierry Baudet streden samen voor het Oekraïnereferendum. Foto: ANP Maar nog geen half jaar later staan Roos en Baudet tegenover elkaar. Vorige maand werd al aangekondigd dat Jan Roos lijsttrekker wordt van Voor Nederland, de partij van twee oud-PVV'ers. Baudet kondigde zondag aan dat zijn denktank ook meedoet aan de verkiezingen in maart. Stem weggooien Baudet hekelt in zijn aankondiging de huidige politieke partijen. Hij is boos omdat de uitkomst van het referendum zou worden genegeerd, en wil het systeem 'van binnenuit' openbreken. Baudet wil onder meer bindende referenda over immigratie en Europa. Ook wil Baudets partij gekozen burgemeesters.   Die aankondiging komt Baudet op heel wat kritiek te staan. Bijvoorbeeld van het conservatieve blog De Dagelijkse Standaard. Daarop wordt gesteld dat Roos en Baudet elkaar tegenwerken, en dat kiezers met Baudet hun stem 'weggooien'. „Het is heel goed mogelijk dat Baudet en Roos elkaar zo in de weg zitten dat ze door dit geintje straks allebei onder de kiesdrempel eindigen." Lees ook: Referendum over Nexit zit er voorlopig niet in Zeilen met ventilator Ook Bart Nijman van GeenStijl, eveneens nauw betrokken bij het Oekraïne-referendum, is kritisch. „Wat Jan Roos deed, kan Thierry Baudet beter, qua overtoepen in opportunisme", schrijft hij op GeenStijl. Ook Nijman denkt dat Roos en Baudet moeten „knokken om die ene zetel". „Alsof ze op een windstille dag per se willen gaan zeilen en dan maar een ventilator mee aan boord nemen: je denkt dat je wind maakt, maar je komt geen meter vooruit."       Jan Roos wil niet reageren op de zet van Baudet.

Geen wapen te zien in beelden schietpartij Charlotte

De politie van de Amerikaanse stad Charlotte heeft toch videobeelden vrijgegeven van de schietpartij waarbij de 43-jarige Keith Scott omkwam. Op de beelden is niet te zien dat Scott een wapen in zijn hand heeft, terwijl de politie hem er eerder van verdacht een vuurwapen bij zich te hebben.  Lees ook: Vrouw doodgeschoten donkere Amerikaan deelt video   De videobeelden zijn gemaakt met een dashcam uit een politiewagen en een bodycam van een agent. Te zien is hoe Scott uit zijn auto stapt met zijn armen langs zijn lichaam. Hij loopt vervolgens rustig naar achteren. Dan wordt er op hem geschoten. De beelden werden vrijgegeven na vier nachten van protesten in Charlotte. 'Onvoldoende' bewijs Politiechef Kerr Putney liet tijdens een persconferentie weten dat de beelden 'onvoldoende' bewijzen dat de verdachte een wapen in zijn hand had. „Je kan iets in de hand zien en dat hij richtte op een agent'', aldus Putney over het videomateriaal. Het verandert volgens hem niets aan het scenario dat hij eerder schetste: de agenten hielden Scott aan omdat zij marihuana en een wapen in zijn wagen zagen. Hierbij zou Scott niet naar de bevelen van de politie luisteren, toen hij werd gevraagd zijn wapen te laten vallen. Er zouden beelden zijn van het wapen en de marihuana die na zijn arrestatie in beslag zouden zijn genomen.  Scott werd ervan verdacht een vuurwapen bij zich te hebben, maar zijn familie liet afgelopen week weten dat het om een boek ging.  Demonstraties Sinds de dood van Keith Scott is het onrustig in Charlotte. Demonstranten gingen de straat op en eisten van de politie dat zij de beelden van Scotts arrestatie zouden vrijgegeven. Eerst weigerde de politie dit, maar zaterdag maakte Putney toch bekend de beelden openbaar te maken.    Beelden geen gevolgen onderzoek De gouverneur van North Carolina, Pat McCrory, schrijft in een verklaring op Facebook dat hij achter de keuze van de politiechef staat om de beelden vrij te geven. Eerst weigerde de politie dit te doen omdat het mogelijk het onderzoek naar de schietpartij zou kunnen beïnvloeden. McCrory is ervan verzekerd dat het openbaar maken van de beelden geen gevolgen zullen hebben voor het onderzoek. Volgens hem doen de instanties er alles aan om enerzijds zo transparant mogelijk te zijn en anderzijds de integriteit en rechten van alle betrokken partijen te bewaren.  Eerste beelden De vrouw van Scott was erbij toen haar man werd neergeschoten. Ze filmde alles met haar mobiel. Deze eerste beelden van de schietpartij heeft de familie vrijdag gepubliceerd. Hierin is te zien hoe de vrouw de politie vraagt om haar man niet neer te schieten en probeert hen te overtuigen dat hij geen wapen bij zich heeft. Ze zegt tegen Scott dat hij de auto uit moet komen. Als er schoten gelost worden, roept de vrouw herhaaldelijk: „Ik mag hopen dat hij nog leeft."     

To the top