21 Oct

Ontmoet Lynlee: de baby die 'twee keer is geboren'

Lynlee Hope, het dochtertje van Margaret Boemer, is een klein medisch wonder. Een gewone bevalling opzich is al een hele bijzondere prestatie, maar het verhaal van Margaret is misschien wel het meest bizarre zwangerschapsverhaal dat je ooit hebt gelezen. Haar baby werd namelijk 'twee keer geboren'. Hoe dat kan? Margaret Boemer was voor de derde keer zwanger, toen zij er tijdens de 16e week van haar zwangerschap achterkwam dat er iets goed mis was met haar derde kindje, weet CNN. „Ze zagen iets op de scan wat ze nog nooit eerder hadden gezien. De dokter zei dat er iets goed mis was en dat mijn ongeboren kindje een sacrococcygeal teratoma had", aldus de moeder in een interview met Texas Hospital.   Lees ook: Duizenden likes voor bijzondere bevallingsvideo Sacrococcygeal teratoma ontwikkelt zich tijdens de geboorte, waarbij een tumor uit het stuitbeen van het kind groeit. Volgens dokter Darrel Cass komt deze tumor vaker voor bij pasgeborenen. Bij één op de 35.000 geboorten wordt zo'n tumor ontdekt, waarvan vaker bij meisjes dan bij jongens. De baby van Margaret had echter een zeldzame variant.   Levensgevaarlijke situatie Bij ongeveer de helft van de gevallen kan de foetus de tumor goed verdagen en wordt deze na de geboorte verwijderd. Bij de andere helft kan de tumor complicaties veroorzaken, met name bij de bloedtoevoer, waardoor de groei van de baby wordt verhinderd en in sommige gevallen krijgt het de foetus last van hartcomplicaties waardoor de baby vroegtijdig overlijdt.  Slechts nieuws voor Margaret, want zij en haar kindje werden elke dag een stukje zieker. „Bij 23 weken begon de tumor hartfalen te veroorzaken bij de baby. Het was kiezen tussen de tumor het leven van mijn kindje over laten nemen of proberen haar te redden. Een gemakkelijke keus, we wilden haar leven geven," zei de moeder die eerder al tijdens een zwangerschap van een tweeling een van haar baby's verloor.  Openen van de baarmoeder Dokter Cass en zijn collega Oluyinka Olutoye kwamen met een geniaal plan waarbij ze tijdens een 5 uur durende operatie de baby uit de baarmoeder van de moeder haalden. Terwijl baby Lynlee Hope boven de buik van haar moeder hing, verwijderden de artsen het grootste gedeelte van de tumor. Na de operatie werd de baby weer terug gestopt in de baarmoeder. Margaret moest het de rest van haar zwangerschap heel rustig aan doen. Twaalf weken later, op 6 juni 2016, werd Lynlee Hope voor de 'tweede keer geboren', ze kwam ter wereld via een keizersnede. Het kleine vechtertje is vernoemd naar haar beide oma's en woog 5 pond. Acht dagen na haar geboorte is ze opnieuw geopereerd aan de tumor. „Baby boemer doet het hartstikke goed, ze is in perfecte gezondheid," aldus dokter Cass. 

‘Techniek Bedrijven zoekt naar de juiste match'

“Ik was altijd al wel goed in wis- en natuurkunde. Dus dat ik een vervolgstudie zou kiezen waar die vakken een grote rol spelen, was al gauw duidelijk. Ik ben gestart met de opleiding tot architect. Maar dat vond ik wel erg ‘huisje-boompje-beestje’. Ofwel: te kleinschalig. Liever werk ik aan veel grote projecten. Denk aan dijken, bruggen, viaducten en waterkeringen. Als geotechnisch adviseur draag je daar in belangrijke mate aan bij. En, niet onbelangrijk: zeker op waterbouwkundig gebied behoren Nederlandse ingenieurs tot de absolute top van de wereld. Om mezelf te verzekeren van een leuke, uitdagende baan hield ik al jaren de markt in de gaten. Ik speurde naar interessante contacten op LinkedIn, hield vacaturesites scherp in de gaten en bezocht verschillende carrièrebeurzen. Zo las ik een jaar of drie geleden dat er vergaande plannen waren om de dijken te verbeteren. Omdat dat precies is wat ik wilde gaan doen, heb ik simpelweg een route uitgestippeld om op die plek te komen. Mijn huidige baan als geotechnisch adviseur bij Sweco is dan ook niet ‘zomaar’ uit de lucht komen vallen; ik had ‘m al langer op het oog. Mijn bezoek aan Techniek Bedrijven Evenement, vorig jaar, was dan ook meer bedoeld om te kijken of er ook andere bedrijven waarmee ik zou kunnen matchen. Die waren er best, maar mijn ervaring is dat deze meer op zoek waren naar academici, en iets minder naar hbo’ers zoals ik. Sterker, iemand vertelde me dat er slechts acht hbo’ers waren uitgenodigd voor het evenement. Best een eer dus dat ik erbij mocht zijn. Maar die uiteindelijke baan heb ik toch echt zelf gevonden.” Naam: Aysegul Eraslan (26) Studeerde: bachelor Civiele Techniek Waar: aan de HAN in Arnhem Werkt nu: als geotechnisch adviseur bij Sweco Lees meer gerelateerde artikelen in het Techniek Bedrijven dossier.

VN: IS zal burgers Mosul gebruiken als schild

Bij de strijd om Mosul lijkt Islamitische Staat burgers in te zetten als menselijk schild. De Verenigde Naties zegt dat IS 550 families uit dorpen rondom Mosul heeft gehaald en ze in gijzeling houdt bij IS-locaties in de stad. De VN vreest dat terroristen de burgers zullen gebruiken als menselijk schild wanneer het Iraakse leger de stad bereikt. Lees ook: Irak zet elitetroepen in, IS-leiders verlaten Mosul Er kwamen deze week al eerder berichten naar buiten over dat IS de inwoners als schild gebruikt. Burgers zouden de stad willen verlaten, maar worden tegengehouden. Ze worden naar gebouwen gebracht die mogelijk het doelwit zijn van luchtaanvallen. Geen vluchtelingenstroom Een woordvoerder van het Amerikaanse leger noemde het verdacht dat er vanuit Mosul geen vluchtelingenstroom op gang komt. „Ze worden tegen hun wil vastgehouden”, concludeerde hij dinsdag. Maandag is het Iraakse leger samen met Koerdische eenheden begonnen met de aanval op Mosul. De stad met naar schatting 1 tot 1,5 miljoen inwoners is van grote strategische betekenis en het laatste grote IS-bolwerk in Irak.

Club Capital: Moeke’s

De Amsterdamse Lotte, Rebecca en Rachel geven je om de beurt een tip op het gebied van eten, drinken, uitgaan, lifestyle en fashion in Amsterdam. Deze keer: Lotte Jansen. Moeke’s is nieuw op de Zeedijk een weer eens wat anders dan al die trendy horecagelegenheden. De Hollandse producten worden op traditionele wijze bereid, ‘net zoals moeke het vroeger deed’. Verse friet, nasi, bami, kipsaté, kiprollade en nog veel meer ander lekkers, met een van Moeke’s speciale toppings. Alle producten worden dagelijks vers geleverd en klaargemaakt. Dat betekent heerlijk, authentiek en ambachtelijk genieten. Gewoon even lekker terug naar vroeger. Adres: Zeedijk 71, Amsterdam  Cijfer: 7,0 Prijs / kwaliteit: *** Eten: **** Design en ambiance: *** Lotte Jansen van CuliAmsterdam.nl geeft voor Metro elke week een tip op het gebied van eten, drinken, uitgaan, lifestyle en fashion in Amsterdam. Check ook haar special over de Foodhallen Amsterdam. Volg CuliAmsterdam eveneens op Instagram en blijf altijd op de hoogte! Lees ook: Club Capital over Pita Queen

Hysterie om de Bergheggenmus op de Maasvlakte

Vogelliefhebbers uit het hele land zijn vrijdag afgereisd naar de Tweede Maasvlakte. Op internet stond te lezen dat de zeer zeldzame Bergheggenmus er zou zijn verschenen. Lees ook: Oehoe houdt Rotterdamse vogelspotters bezig Volgens kenners is het uniek, omdat het vogeltje nog nooit eerder in Nederland is gespot. Het beestje is ongeveer 13 centimeter groot, heeft een roestbruine rug met donkerdere streping, een okergele onderzijde, een zwarte kruin en oorstreek en een lange okergele wenkbrauwstreep. Het vrouwtje en mannetje zijn nagenoeg hetzelfde. Het vogeltje komt normaal voor in Midden-Azië en Noord-Siberië.     

Kind valt uit attractie Piraña in de Efteling

In de Efteling is donderdag een kind uit een attractie gevallen. Hij viel in waterattractie Piraña uit het bootje en moest door zijn vader uit het water worden gevist. Op beelden die op YouTube zijn gezet, is te zien hoe de vader op een van de rotsen wacht totdat medewerkers hem en zijn kind - die achter hem staat - komen halen. Volgens Looopings is het kind tijdens een van de botsingen tegen de rotsen uit het ronde bootje gevallen.   De Efteling bevestigt dat het incident zich heeft voorgedaan en meldt dat het kind behalve natte kleren niks heeft opgelopen. Ook worden er geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Van den Berg door, Lavreysen sneuvelt

SAINT-QUENTIN-EN-YVELINES - Roy van den Berg heeft donderdag in de kwalificatie voor de 200 meter sprint (tijdrit) met 9,841 de zesde tijd neergezet. Dat was 0,145 langzamer dan de snelste tijd van de voorronde, van de Rus Pavel Jakoesjevski die een gemiddelde snelheid van meer dan 74 kilometer per uur noteerde. De Nederlandse wielrenner kwalificeerde zich met zijn rangschikking voor de zestiende finales, later op donderdagmiddag in de Franse plaats Saint-Quentin-en-Yvelines.

Wie heeft het meeste recht op deze armleuning?

De Amerikaanse zakenman Andy Slamans zat zich in het vliegtuig zo te ergeren aan zijn buurman dat hij besloot drastische maatregelen te nemen. Hij filmde zijn actie en zette de beelden online. Een verhitte discussie over van wie armleuningen in het vliegtuig nou eigenlijk zijn, volgde. Lees ook: Noodlanding vliegtuig Fenerbahçe na botsing vogel Aan het begin van de video laat de man in de wc van het vliegtuig weten wat hij van plan is. „Er zit een vent naast me die denkt dat de armleuning van hem is. Ik ga nu terug en ga filmen hoe ik hem laat zien van wie de armleuning is”, aldus de spannende aankondiging. Vervolgens zien we Slamans terug naar zijn plek gaan. Niet veel later stoot hij de arm van zijn buurman in eén beweging van de armleuning. Zijn medepassagier, die sliep, schrikt wakker en kijkt met verbazing naar Slamans, die op zijn beurt doet alsof hij slaapt. Zonder iets te zeggen geeft de zakenman nog een knipoog naar de camera voordat de video eindigt. Viral Helaas weten we niet of er uiteindelijk nog een confrontatie is geweest tussen de twee kemphanen. Op internet ging de video aardig snel rond en werd het binnen de kortste keren meer dan tachtigduizend keer bekeken.   Onder de video ontstond discussie over wie nou het meeste recht op de armleuning zou hebben. De man aan het raam of de man in het midden? De meningen hierover lopen uiteen, al is iedereen het er wel over eens dat de filmer voortaan iets subtieler te werk mag gaan. Wat vind jij?  

To the top