25 Aug

'Doek over kinderwagen is levensgevaarlijk'

Op hete dagen proberen ouders hun kinderen te beschermen tegen de zon. Toch weten zij niet precies hoe dat moet. Een doek over de kinderwagen om de baby koel te houden, kan zelfs levensgevaarlijk te zijn. Lees ook: Nationaal Hitteplan actief: hier moet je op letten Zonnebrand is niet goed voor baby's jonger dan zes maanden. Om hen toch voor de zon te beschermen, leggen veel ouders een doek over de kinderwagen heen. Onverstandig, waarschuwen Zweedse onderzoekers, want de baby's worden dan wel beschermd voor de zon, maar niet voor oververhitting. In korte tijd kan de temperatuur in een bedekte kinderwagen snel stijgen. Binnen een half uur kan die in de wagen oplopen tot 34 graden, terwijl het buiten maar 22 graden is. Onderzoekers vergelijken het met een auto die in de felle zon verandert in een sauna. Uitdroging  „Als een kind de warmte niet kwijt kan, dan kan het uitgedroogd raken", zegt onderzoeker Ian Pike van de BC Injury Onderzoek en Preventie Unit tegen Globalnews. Een goede ventilatie kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte, waarbij de warmteregulatie in de hersenen in de problemen raakt. „Er is dus een evenwicht tussen een doek gebruiken tegen het zonlicht en het vangen van warmte", aldus Pike. Zelfs een dunne katoenen doek is niet veilig. Wat kun je dan wel doen om je kind te beschermen tegen de zon én de hitte? Onderzoekers adviseren ouders om hun baby's dunne, luchtige kleren aan te trekken. Veel drinken geven helpt bovendien uitdroging voorkomen. Ook adviseren zij in de schaduw te wandelen en de heetste momenten van de dag te vermijden. Wil je toch de zon in? Bevestig dan een parasol of luifel aan de kinderwagen.Tot slot kan het geen kwaad op extra alert te zijn en regelmatig te checken of de baby het niet te warm heeft.   

Hobbelige campagne kwam in Rio ten einde voor zeiler Coen de Koning

HOORN - Het is de zomer van 2013 als Coen de Koning en Mandy Mulder voor het eerst samen in een Nacra 17 stappen. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro zijn voor de Hoornse zeiler en zijn stuurvrouw dan nog een stipje aan de horizon, maar wel één waar het roer op wordt vastgezet. Ondanks de tegenslagen die de twee kennen in de jaren die volgen, varen zij zich in de gemengde catamaranklasse tijdens EK, WK, wereldbeker en het Olympic Test Event naar het podium én naar Rio. Daar wordt het duo dankzij die prestaties door velen gezien als kanshebber op eremetaal, maar komt hierbij nooit in de buurt. De Koning en zijn partner worden veertiende.

Turkse stichtingen luiden noodklok om bedreigingen

Drie stichtingen die op internet worden gelieerd aan de Gülenbeweging hebben een brandbrief gestuurd aan de Rotterdamse gemeenteraad. Ze vrezen verdere escalatie nu de meeste vakantiegangers weer thuis zijn. Zo werden er begin deze week nog medewerkers van de stichtingen bedreigd. Lees ook: Belaagde Turkse stichting probeert door te werken Sinds de mislukte coup zijn de gebouwen en medewerkers van de Stichting Nida, Instituut Het Centrum en Stichting Rosarium het doelwit van Erdogan-aanhangers. Zo werden er ruiten ingegooid, ramen besmeurd met uitwerpselen, medewerkers bedreigd met geweld en werden namen van mensen van de stichtingen doorgegeven aan de Turkse autoriteiten. „Door deze afschuwelijke daad van deze mensen kunnen de aangegeven personen niet meer afreizen naar Turkije,” zo schrijven ze. Tot ergernis van de stichtingen is er nog niemand aangehouden. „Ondanks de aangiftes hebben de veiligheidsdiensten nog geen zichtbare acties ondernomen waardoor er nog steeds een zekere angst onder de vrijwilligers en betrokkenen heerst.” Ook op sociale media gaan de bedreigingen door. „Begin deze week zijn er weer bedreigingen geuit, gericht op vrijwilligers van de stichtingen. We voelen ons hierdoor machteloos en wederom in de steek gelaten.” Hulp Ze hopen dat de gemeente stappen gaat ondernemen om te voorkomen dat het mis gaat. „Wij willen onze activiteiten zo snel mogelijk voortzetten, maar worden gehinderd in onze doen en laten. Wij willen ons ook de komende jaren inzetten voor een harmonieuze samenleving.”

Blamage geen verrassing, dna Ajax ernstig aangetast

Vijf punten achterstand op Feyenoord en PSV, afgeserveerd in de play-offs van de Champions League door Rostov. „De seizoensopening is compleet mislukt”, aldus coach Peter Bosz. Van een momentopname is geen sprake, Ajax is Ajax niet meer: branie is angst geworden, vertrouwen onzekerheid en voor arrogantie is geen plek meer in Amsterdam. Het dna van de club is ernstig aangetast. Zoiets gebeurt niet van de een op de andere dag, daar is een proces van jaren voor nodig. Verbloemen De vier landstitels onder Frank de Boer verbloemen veel. Ondanks aardige resultaten tegen grootmachten als AC Milan bij het debuut van De Boer in 2010 en Barcelona in 2013, kwam Ajax telkens tekort in de groepsfase van de Champions League. Komt daarbij dat die ploegen ook al lang en breed waren geplaatst toen er van ze werd gewonnen. Lees ook: FK Rostov vernedert Ajax tot op het bot: 4-1 Op de momenten waarop het moet komt Ajax te kort. Rapid Wien, Molde, Dnjepr Dnjepropetrovsk, Red Bull Salzburg en Steaua Boekarest, een keur aan middelmatige ploegen bleek sterker dan de Nederlandse recordkampioen. Een teneur die niet alleen onder De Boer valt te bespeuren. Sinds het seizoen 2001-2002 versperden Celtic, FC Kopenhagen en Slavia Praag Ajax de weg richting het miljoenenbal. Realistisch Van Bosz wordt nu verwacht dat hij Ajax nieuw leven inblaast, maar is dat wel realistisch? Net zoals dat realistisch was voor De Boer? Hij wilde bij zijn aanstelling ook aanvallend en attractief voetbal spelen. Waar Ajax onder zijn voorganger Martin Jol volledig parasiteerde op de bevliegingen van Luis Suarez, wilde De Boer ‘terug naar de Ajax-school’. Maar gaandeweg zag De Boer zich genoodzaakt om steeds meer zekerheden in te bouwen. De druk om te presteren is immers groot, iets wat Bosz nu ook ondervindt. Ervaring Er valt De Boer en Bosz echter niet veel te verwijten. Leuk, aanvallend voetbal én presteren is onmogelijk met een jonge spelersgroep zonder ervaring. Jonge spelers hebben begeleiding nodig en trainers een verlengstuk op het veld. Iets wat altijd werd onderkend in Amsterdam, maar gaandeweg uit het oog is verloren. Waar PSV en Feyenoord er in slagen ervaren krachten binnen te hengelen die jonge talenten op sleeptouw nemen, faalt Ajax hierin. Er stroomt nog steeds genoeg jeugd door, maar eenmaal in het eerste verzuipen ze. Sneijder Zo nam Henk Groot ooit Johan Cruijff bij de hand, Cruijff was vervolgens de leermeester van Marco van Basten en Frank Rijkaard, Danny Blind de ervaren rot toen de generatie van de boertjes De Boer doorbrak en Clarence Seedorf, Patrick Kluivert en Edgar Davids werden wegwijs gemaakt door Rijkaard. Sinds Rijkaard is Ajax er niet meer in geslaagd om een juiste nestor te vinden voor het jonge grut. Marc Overmars zorgt weliswaar goed voor de portemonnee van de club, maar hij is directeur Voetbalzaken en niet de penningmeester. De hand moet van de knip voor een ervaren ‘crack’. Misschien dat Wesley Sneijder bijvoorbeeld te porren is voor een terugkeer?

Waaghals rijdt rondje op eenwieler op 256m hoogte

Hoogtevrees? Dan is onderstaand filmpje voor jou waarschijnlijk niet te aanschouwen zonder af en toe even weg te kijken. En we durven te wedden dat ook mensen zonder hoogtevrees dit Flaviu Cernescu niet nadoen.   Wat zijn motivatie om de stunt uit te halen precies was, weten we niet. Maar het levert in ieder geval wel een hele hoop views op YouTube op. Met zijn eenwieler toog Cernescu naar een hoogte van 256 meter om daar op een vervallen schoorsteen een paar rondjes te rijden. Lees ook: Deze brug is ongeschikt voor mensen met hoogtevrees Het is overigens niet de eerste keer dat Cernescu een dergelijke stunt uithaalt. De waaghals van Roemeense afkomst spande eerder een touw over een 61 meter diep waterreservoir om er vervolgens over heen te lopen. En zo zijn er op zijn YouTube-kanaal meerdere acties te vinden de pet van de normale mens te boven gaan. 

Club Capital: Joris Voorn in het Concertgebouw

De Amsterdamse Lotte, Rebecca en Rachel geven je om de beurt een tip op het gebied van eten, drinken, uitgaan, lifestyle en fashion in Amsterdam. Dit keer: Rebecca Boektje. Top-dj Joris Voorn maakt vrijdag 2 september zijn rentree in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vorig jaar was dit event binnen twee dagen uitverkocht, dus ook dit jaar staat heel Amsterdam en omstreken weer te trappelen! Het Concertgebouw is een van de meest indrukwekkende en prestigieuze locaties ter wereld en met een dj als Joris Voorn zijn dit avonden om nooit te vergeten. Joris Voorn heeft eigen clubavonden op Ibiza en hij draait ook op internationale grote festivals, van de VS tot aan Japan. Maar voor Amsterdam en het Concertgebouw maakt hij graag tijd. Wat kan je verwachten? De avond wordt ingeluid door een optreden van Nous’Klae- talent Mattheis en daarna zal Joris Voorn een zes uur durende set ten gehore brengen. Een avond vol met de beste house en techno, met een van de groten der aarde uit de underground aan het roer op een van de mooiste locaties ter wereld. Wanneer? Vrijdag 2 september  Tijd: 20.00 – 03.00 Locatie: Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam Tickets: www.audio-obscura.com

Wielrenster is er helemaal klaar mee

De Franse topwielrenster Pauline Ferrand-Prevot heeft vrij plotseling haar seizoen beëindigd. De 24-jarige renster, in 2014 wereldkampioene op de weg en in 2015 wereldkampioene veldrijden en mountainbiken, zinspeelt in een emotioneel betoog op Facebook zelfs op het einde van haar carrière. "Ik weet niet wanneer ik weer op de fiets stap. Wielrennen was wat ik het liefste deed, maar het werd mijn grootste nachtmerrie", schrijf de Française, die in dienst is van Rabobank-Liv.

7x de fijnste stadsstranden van Europa

Een stedentrip in de zomer is leuk, maar wat als je verkoeling kunt gebruiken en de zee niet naast de deur ligt? Dan zoek je een stadsstrand op. Lees ook: Een snelle gids naar de mooiste eilanden in Thailand Voetjes in het zand, verkoelend drankje in de hand: dat kan ook prima in de stad. Zo zijn er fantastisch aangelegde stranden in steden als Berlijn, Parijs, Londen en Kopenhagen. Al die stranden hebben wat gemeen: het is een oase van rust temidden van de roerige stad. Op de meeste stadsstranden worden er ook nog eens veel activiteiten georganiseerd, zoals optredens, barbecues en yogasessies om de beach vibe compleet te maken.    1. Amsterdam In onze eigen hoofdstad tref je zeker wat goede stadsstranden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het rauwe Roest, een culturele vrijplaats en horecaonderneming op Oostenburgereiland? Ook leuk: Pllek in Amsterdam-Noord, waar je uitkijkt op de skyline van Amsterdam met je voetjes in het zand. Wie wilt zwemmen, kan het beste naar Blijburg aan Zee gaan, een groots opgezet stadsstrand in IJburg waardoor je even het idee hebt niet meer in de stad te zijn.   2. Praag Aan de oevers van de Vltava rivier vind je Žluté lázně, hét stadsstrand van Praag. Fijn: je hebt de keus of je in het zand of op het gras wilt liggen en er zijn genoeg bomen die beschutting bieden tegen de hete Tsjechische zomers.    3. Berlijn Aan weerszijden van de rivier de Spree vind je talloze stadsstranden waar je kunt neerploffen op een strandbedje. Het beroemdste (en daarom ook wel erg drukke) stadsstrand is Badeschiff, een drijvend zwembad in de Spree. Om het zwembad kun je heerlijk wegzakken in een van de strandstoelen. Nog wel leuker is Holzmarkt: een ontspannen strandbar vlakbij S-Bahnhof halte Jannowitzbrücke. In de wijk Mitte vind je het gelijknamige strandbar Mitte, een fijne bar met dito terras (lees: heel veel loungestoelen) op een grasveld aan de rivier. Prima toeven!   4. Parijs Elke zomer duiken er drie verschillende stranden langs de Seine op. Tijdens 'Paris Plage' vind je tot en met eind augustus witte stranden bij Bassin de la Villette, Voie Georges-Pompidou en bij Place de l'Hôtel de Ville. Daar worden veel culturele, culinaire en sportieve activiteiten georganiseerd worden. Zo kun je er beach volleyballen en kajakken, of juist een lekker boek in het zand lezen.    5. Londen Ook in de Britse hoofdstad kun je je hart ophalen, wat stranden betreft. Zo heb je Cabana's Copacabana Beach, een strand aan de South Bank die deze zomer volledig in het teken staat van de Spelen en dus Brazilië. Braziliaanse barbecue's, caiprinha in de hand, op dit strand voelt het wel héél on-Brits tropisch aan. Een bijzonder stadsstrand is die in de wijk Camden: ook dit jaar is er weer een uitstekend stadsstrand op het dak naar concertzaal Roundhouse gebouwd. Je kunt er pingpongen, zwemmen (!) en cocktails drinken, entree is gratis.    6. Hamburg Hoewel Hamburg zo'n 90 kilometer van de kust verwijderd ligt, vind je heerlijk stadsstrand met dito bar: Strand Pauli is een begrip tijdens de zomermaanden en dat is niet zo gek: je kunt er heerlijk toeven en met een cocktail in de hand uitkijken over de gigantische haven.    7. Kopenhagen In het coole Kopenhagen barst het van de plekken om te zwemmen. Eén van de hippere plaatsen is Copencabana, een havenbad met strand en bar, vlakbij winkelcentrum Fisketorvet. Maar dat is lang niet de enige plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. In Kopenhagen zijn verschillende 'havenbaden' aangelegd waar je gratis kunt zwemmen én zonnen. 

To the top