24 Oct

Wetenschappers vinden 'bewijs' buitenaards leven

Het is eindelijk zover: er is soort van bewijs gevonden voor buitenaards leven. Astronomen hebben mysterieuze signalen opgevangen waarvan ze denken dat ze gelinkt kunnen worden aan buitenaards intelligent leven. Goed nieuws voor hen die niet kunnen wachten om een alien te ontmoeten. Lees ook: Apollo 10 hoorde 'buitenaardse maanmuziek' Helaas is het allemaal niet zo zwart-wit, meldt RT.com. Wetenschappers Ermanno Borra en Eric Trottier van de Canadese Laval University hebben 2,5 miljoen sterren met het Sloan Digital Sky Survey (SDSS)-project geanalyseerd, van telescoop van 2,5 meter doorsnee. Die hebben ze vergeleken met een voorspelling hoe signalen van buitenaards intelligent leven eruit kunnen zien. Opvallende signalen De resultaten zijn gepubliceerd in Solar and Stellar Astrophysics journal. De conclusie van het stuk is dat de opvallende signalen mogelijk van aliens kunnen zijn die contact proberen te maken met de aarde. Ze baseren zich op een eerder onderzoek van Borra, waarin hij een voorspelling doet hoe de vorm van een buitenaards signaal eruit zal zien. De 234 signalen die ze opvingen, kwamen precies overeen met Borra's voorspelling. Meer onderzoek nodig Het is echter allemaal slechts een voorspelling, er zijn namelijk ook nog een aantal andere mogelijkheden wat deze stralingen kunnen zijn. Rotatieovergangen in moleculen of hele snelle pulseringen vallen ook onder de mogelijkheden. Het kan dus ook goed zijn dat er helemaal geen intelligente buitenaardse wezens zijn die contact met ons zoeken. De auteurs van het stuk geven dan ook toe dat er nog heel wat onderzoek nodig is om de theorie te bevestigen, als dat al mogelijk is. 

Zie jij verschil tussen dure en goedkope make-up?

Bijna alle grote modehuizen verkopen ook een grote collectie verzorgingsproducten, waaronder make-up. De hamvraag: moeten we echt een fortuin besteden aan dure make-up om er goed uit te zien of werkt goedkope make-up net zo goed? Lees ook: Lifehack: zijn jouw beautyproducten over de datum? Duur versus goedkoop Een mooier resultaat is hoofdreden één waarom de meeste mensen investeren in dure make-up. Maar als we de goedkope en de dure make-up naast elkaar zouden houden, wat is dan het verschil? Voor je het weet vind je je favoriete foundation gewoon in de schappen bij de drogist. En dat scheelt heel wat geld. De Amerikaanse The Today Show besloot het verschil onder de loep te nemen in een korte video. In de video is een tweeling te zien, Melten en Sinem. Beiden krijgen dezelfde make-up soorten op hun gezicht, maar de één van duurdere merken en de ander van goedkopere merken. Bij de één is er 227 euro aan make-up producten gebruikt, en bij de ander kosten de producten een luttele 54 euro. Wie draagt wat Maar wie van de twee draagt de goedkope make-up? De tweeling ging vervolgens de straat op om aan willekeurige voorbijgangers te vragen welke make-up zij het mooist vonden staan. Verrassend is dat maar liefst 78 procent van de voorbijgangers hun voorkeur gaf aan diegene die de goedkope make-up droeg. Maar... 1-0 voor drogisterij make-up! Maar let wel, tijdens dit onderzoek is namelijk niet gekeken naar het effect van de make-up op de huid en de houdbaarheid van de producten. Benieuwd wie van de tweeling de goedkope make-up draagt? Bekijk de video hieronder.     

Van koppen wordt je geheugen slechter

Het is een belangrijk onderdeel van voetballen: koppen. Al jarenlang wordt er gediscussieerd: is koppen niet schadelijk voor je hersenen? Een groot onderzoek van de Schotse University of Stirling toont nu aan dat koppen inderdaad een groot effect heeft op je geheugen. Link met dementie? De onderzoekers lieten voetballers twintig keer een bal koppen, meldt de BBC. Die werd afgeschoten door een machine die een corner simuleert. Voor en na het koppen werd er een geheugentestje gedaan. De voetballers presteerden na het koppen tussen de 41 en 67 procent slechter op de oefeningen. De effecten houden ongeveer 24 uur aan, zo ontdekten de onderzoekers, en ebben daarna weer weg. Maar toch maken de wetenschapper zich zorgen. Mogelijk houden de effecten langer aan als er regelmatig wordt gekopt. Mogelijk is er een link tussen koppen en dementie. Amerikaans verbod „Hoewel de veranderingen tijdelijk waren, geloven wij dat koppen een significant negatief effect heeft op de hersenen”, zo stelt de Nederlander Magdalena Ietswaart, die het onderzoek leidde. „Het is belangrijk dat al die sporters die wereldwijd regelmatig voetballen, weten wat er in het brein gebeurt bij het koppen.” Lees ook: Koppen mag niet meer in Amerikaans voetbal De Amerikaanse voetbalbond heeft een verbod ingesteld op koppen voor kinderen onder de 10 jaar. Kinderen tussen de 11 en 13 jaar krijgen trainingen waar nauwelijks in wordt gekopt. Ook de Schotse voetbalbond stelt zo'n verbod te overwegen. Geen ban in Nederland De KNVB ziet voorlopig nog geen reden om het koppen ook in Nederland uit te bannen. Volgens KNVB-arts Edwin Goedhart worden de meeste hoofdletsels in het voetballen niet veroorzaakt door koppen, maar door duels, botsingen, valpartijen of omdat iemand wordt aangeschoten met een bal. „Dat voorkom je niet met deze maatregel.” Volgens Goedhart is het bovendien ook van belang dat de jeugd goed leert koppen. „Zoals je leert om te tackelen, moet je ook leren koppen. Als je dat op jonge leeftijd goed aanleert, voorkom je verkeerd koppen op latere leeftijd. Ook dat vermindert de kans op problemen.” Overigens wist Draadstaal al lang dat koppen slecht was voor je geheugen.

To the top