30 Aug

Maak jij straks het Buckingham Palace schoon?

Eerder zocht het staatshoofd van Engeland al een social-media medewerker, tuinman en menselijke afwasmachine. Ook nu is koningin Elizabeth op zoek naar een aanvulling op haar personeel. Hare Majesteit is namelijk op zoek naar een 'Master of the Household’s Office'. Hoewel de titel zelf ontzettend sjiek doet lijken, is dat het waarschijnlijk niet. Uit de vacature blijkt immers dat de functie voornamelijk bestaat uit het schoonmaken van het historische gebouw. Ach: beter dan een vies appartementencomplex, niet?  Tot in de puntjes Toch zoekt de Britse koningin geen doorsnee-schoonmaakhulpje maar is ze écht op zoek naar de crème de la crème. Zo moet de nieuwe werknemer er altijd 'op en top uit zien voor collega's, gasten en, natuurlijk, de koninklijke familie'. Ook moet hij of zij alle vertrekken tot in de puntjes schoonmaken. En daar horen dus ook de dure serviezen en de kostbare tapijten bij. Verder moet de kandidaat een communicatie-pro zijn en heel goed kunnen plannen. Een hele waslijst dus. Daar staat wel iets tegenover. Je mag namelijk het bekendste huis van Engeland schoonmaken én je mag er ook nog eens wonen. De 'Master of the Household’s Office' krijgt namelijk een eigen kamer. Ook worden de maaltijden voor je geregeld. Lees ook: Lid militaire garde valt flauw bij parade Elizabeth Daarnaast staat er nog eens een mooi salaris tegenover 16,755 pond, omgerekend 19.523 euro, per jaar en kun je stiekem een kijkje nemen in de koninklijke vertrekken. Mocht je nu voldoen aan alle eisen dan kan je nog tot 18 september reageren. 

Canadese stad schrapt zes identieke straatnamen

Er wonen vanaf volgende week heel wat minder mensen langs de Bethel Avenue in de Canadese stad Dartmouth. De gemeenteraad heeft namelijk besloten om zes wegen, die allemaal dezelfde naam hadden, een eigen straatnaam te geven. Lees ook: In wachtkamer voor straatnaam De maatregel volgt op jaren van verwarring, waardoor pakketten regelmatig op het verkeerde adres bezorgd werden en zelfs hulpdiensten onnodig vertraging opliepen. Alle wegen waren tot Bethel Avenue gedoopt, terwijl de straten op meerdere plekken vanaf de 'hoofdweg' verschillende kanten op slingerden of zelfs niet eens uitkwamen op die hoofdweg. Daardoor klopten ook de huisnummers niet. Straatnaam Alleen de lange hoofdweg zelf houdt nu dezelfde naam, aldus CBC News. De overige straten worden in de nieuwe regeling lanen met de namen Cecil, Edna, Florries, Holmes, Pollys and Paget. Volgens de bewoners kost het even wat tijd om alle instanties hun nieuwe adres door te geven, maar zijn ze vooral blij dat er nu een eind komt aan de jarenlange verwarring.

Publicatie van 'Gülen-lijst' veroorzaakt ophef

Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft tot verontwaardiging van politieke partijen in de Tweede Kamer een lijst gepubliceerd van organisaties in Nederland die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Het gaat volgens AA om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. Verder worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag.   'Kwalijk' In politiek Den Haag wordt afwijzend gereageerd. „Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar", twitterde Joël Voordewind van de ChristenUnie.   Sjoerd Sjoerdsma van D66: „Onacceptabel! Erdogan gaat door met het aanwakkeren van tegenstellingen in Nederland.'' En PvdA-Kamerlid Marit Maij: „Een buitenlandse mogendheid die Nederlandse burgers oproept geen zaken te doen met een hele lijst scholen, bedrijven en personen: dat is onacceptabel.''   Propaganda Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt kennis te hebben genomen van het artikel. Het gaat 'op het eerste gezicht' om informatie die in de Nederlandse pers en op sociale media al aan de orde is geweest. Buitenlandse Zaken herhaalt dat intimidatie van Gülen-aanhangers onacceptabel is. De 'Gülen-lijst' van AA is „duidelijk een geval van propaganda'', reageert Hakan Büyük van Zaman Vandaag. Zijn krant is volgens hem weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, „maar wij zijn geen Gülenisten''. Lees ook: Officieel uitleveringsverzoek Gülen aan VS Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien zijn meer dan 20.000 mensen aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid.

IS-woordvoerder omgekomen in Aleppo

De belangrijkste woordvoerder van Islamitische Staat, Abu Mohamed al-Adnani, is om het leven gekomen in het noorden van Syrië. Dat heeft het het aan IS gelieerde persbureau Amaq dinsdag bekendgemaakt. Uitgelicht: Wapenstilstand Syrië, wel bombarderen, hoe zit dat? Al-Adnani kwam om het leven in Aleppo terwijl hij bezig was met tactisch werk. Hoe hij de dood vond, is niet bekend. Volgens meerdere deskundigen was Al-Adnani meer dan „een simpele woordvoerder van IS”. Zo zou hij behoorlijk hoog in de hiërarchie staan en daardoor meebeslissen over tactische plannen. De Verenigde Staten had dan ook een beloning van 5 miljoen dollar op Al-Adnani's uitgeloofd.   Gewond Begin dit jaar raakte Al-Adnani nog zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak. Hij was volgens het Amerikaanse leger bijna doodgebloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

‘Ik wil in Rotterdam wonen, niet in Ratterdam’

Het aantal meldingen van rattenoverlast in Rotterdam is de afgelopen maanden flink toegenomen, met als dieptepunt een rat tussen de dynamo en het wiel van een kinderfiets in het Oude Noorden. De teller stond in juli al gelijk aan het totale aantal klachten in heel 2015. Vooral het aantal meldingen uit Kralingen-Crooswijk, West en Spangen is gestegen, maar de plaag teistert de hele stad.  Rotterdammers zijn de ratten die dagelijks door hun straten en over hun balkons lopen zat. Het Rattenplan010 moet een eind maken aan de overlast. Lees ook: Tientallen viskotters in Rotterdam vanwege protest Een simpele oplossing lijkt bestrijding met rattengif, maar omdat hierdoor ook de natuurlijke vijand van de rat (zoals uilen en reigers) sterft, is dat verboden. Naar aanleiding van een bijeenkomst met gebiedscommissievoorzitters, politici, maatschappelijke organisaties, actieve bewoners en experts op dit gebied is daarom het Rattenplan010 opgesteld. Afval Initiatiefneemster van het actieplan is Anneke Strasters uit Kralingen-Crooswijk, die zich al tien jaar lang actief inzet tegen zwerfafval in de stad en pleit voor meer voederverbodsgebieden. „Ik was de ratten die ook op het afval afkomen na al die jaren zo zat, dat ik contact heb opgenomen met verschillende politieke partijen. „Gelukkig krijg ik nu bijval van de politiek”, verzucht ze. „Het is hier net een koekjesfabriek voor die beesten.’’ In haar strijd tegen de overlast heeft ze veel steun aan de PvdA. Volgens Strasters en PvdA-raadslid Barbara Kathmann is het probleem inderdaad grotendeels te wijten aan de hoeveelheid zwerfafval en moet voornamelijk daar wat aan gedaan worden. „Niet alleen moeten mensen minder op straat gooien, ze moeten ook geïnformeerd worden waarom dat zo belangrijk is’’, legt Strasters uit. „Bovendien moet er een alternatief geboden worden aan mensen die voedsel niet willen weggooien, zoals het terughalen van de schillenboer of een initiatief als Broodnodig, dat broodresten verwerkt tot biogas.’’ Meldpunt In het rattenplan staat tevens dat de bestrijding opgeschaald moet worden en dat het meldpunt voor dergelijke overlast zichtbaarder moet zijn, omdat veel mensen niet weten waar ze de dit kunnen melden. Ratterdam Op 7 september biedt ze het plan aan aan wethouder buitenruimte Joost Eerdmans. „Ik wil weer in Rótterdam wonen, niet in Ratterdam”, besluit Strasters. „Ik hoop dat dat met dit plan gaat lukken.”

To the top