28 Oct

Amsterdammers organiseren 'housewarming' voor Bieber

Het nieuws dat Justin Bieber het penthouse op de Dam in Amsterdam heeft gekocht, gaat als een lopend vuurtje door de stad. De hoofdstedelijke bewoners zijn zelfs zo blij dat ‘Biebs’ hier komt wonen, dat ze een housewarming hebben georganiseerd - al weet de zanger daar zelf nog niks van. Duizenden mensen hebben aangegeven dat ze volgende maand aanwezig zijn bij het welkomstfeestje voor Bieber, op de Dam in Amsterdam. Of Biebers beste vriend Martin Garrix ook een borrel komt drinken op de housewarming, is niet bekend. Lees ook: Justin Bieber gespot in Albert Heijn in Amsterdam Gastvrij Het is te betwijfelen of de Canadese superster zich net zo gastvrij zal tonen als de inwoners van Amsterdam, maar in het 25 miljoen euro kostende appartement is in ieder geval genoeg ruimte om te feesten. Het zal echter nog wel even duren voordat er echt in het huis gefeest kan worden. De buitenkant van het project moet in mei 2017 af zijn, intern kan er dan nog van alles verbouwd worden en naar verwachting wordt het appartement pas tegen het einde van 2017 opgeleverd.   Niks bevestigd Vrijdag ontstond het gerucht dat de zanger het 1230 vierkante meter grote appartement van Amsterdam heeft gekocht, maar helemaal zeker is dit nog niet. Christie’s Real Estate, de verkoper van de bachelor pad wilde vrijdag nog niet bevestigen dat Biebs inderdaad in het luxe stulpje trekt.  „Ik mag en kan niks bevestigen, maar het gaat om huizen van 1,1 tot 24,5 miljoen euro. Vanzelfsprekend dat daar succesvolle ondernemers of beroemdheden op af komen", zegt makelaar Leslie de Ruiter tegen Metro.

'Arts maakte zoektocht donorkinderen onmogelijk'

Een groep donorkinderen en ouders is een civiele procedure gestart tegen het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. Donorkinderen en ouders stellen de oud-directeur van de spermabank aansprakelijk voor het onzorgvuldig handelen door de arts Jan Karbaat. In 2009 moest de kliniek sluiten op last van de inspectiedienst IGZ omdat de dossiers niet op orde waren. Vorig jaar werd duidelijk dat donorgegevens mogelijk niet correct zijn. De families willen Karbaat aansprakelijk stellen voor de onrust en onzekerheid die hij heeft veroorzaakt. Ook willen ze opheldering over geruchten dat hij zelf donor is geweest. De families worden bijgestaan door Stichting Donorkind, advocaat Tim Bueters en Defence for Children.  Verantwoordelijkheid „Ons doel is dat deze arts verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan”, legt Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind, uit aan Metro. „Hij heeft ouders op verschillende manieren verkeerd voorgelicht, en het kinderen onmogelijk gemaakt hun achtergrond uit te zoeken.” Een slechte zaak, aangezien kinderen sinds 2004 het recht hebben om te weten wie hun vader is. „Ze willen weten van wie ze afstammen, soms is het ook om medische redenen belangrijk. Het geheimhouden van een donor en zeggen tegen ouders dat ze moeten liegen, dat is geen medisch advies. We hebben het hier over een arts die ver buiten zijn kennisgebied is getreden”.  Lees ook: Iris (23) leerde per ongeluk haar donorvader kennen Dat geldt volgens Van der Meer niet alleen voor de periode van na 2004, maar ook daarvoor. „Naast een wet heb je ook altijd het universele recht van kinderen om hun ouders te kennen, en het recht op privacy. Door informatie achter te houden, tart je daaraan.” Uniek in Nederland De zaak is uniek in Nederland en komt ook wereldwijd niet veel voor, vertelt Van der Meer. Tot nu toe bestaat de groep uit twee donorkinderen en 12 ouders, maar die kan nog groter worden. „Dat is wel te verwachten. Wij hebben speciale groepen waarin ouders en kinderen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen mensen desgewenst in contact brengen met de advocaten.”

Geen internet? Vanaf volgend jaar compensatie

Het overkomt iedereen weleens en als het gebeurt, ergeren we ons kapot; internet-, telefoon- en tv-storingen. Je krijgt dan niet waar je voor betaalt en kan ook wel fluiten naar een compensatie. Dat gaat veranderen, vanaf volgend jaar krijgen mensen die langer dan 12 uur zonder telefoon, internet of televisie zitten door een storing, geld terug van hun provider. Lees ook: Guardiola sluit internet op trainingscomplex af De regeling gaat 1 juli in en komt na een voorstel van minister Kamp van Economische Zaken. Vandaag stemde het kabinet in met het voorstel. „Internet en telefonie zijn onmisbaar geworden. Het is dus redelijk dat consumenten en zakelijke klanten compensatie krijgen bij lange storingen’’, luidt de verklaring. Niet hoog Voor wie zich rijk rekent, hebben we slecht nieuws. De compensatie zal niet erg hoog uitvallen. Bij een storing tussen de 12 en 24 uur heb je recht op één dertigste van je maandelijkse abonnementskosten. Moet je het 24 tot 48 uur zonder internet doen, krijg je twee dertigste terug. Bij een storing krijg je altijd minimaal een euro terug. Providers hebben ook de mogelijkheid om een hogere compensatie te bieden.

747 scheert laatste keer over strand Sint Maarten

Bukken, opvliegend zand en in het rond vliegende handdoeken en parasols. Op Maho Beach in Sint Maarten waren het veelvoorkomende taferelen door de aankomst en het vertrek van de Boeing 747 van KLM. Het gigantische vliegtuig wordt vervangen en daarmee komt er een eind aan de spectaculaire attractie voor strandgangers op het eiland. Lees ook: Voor een prikkie naar Amerika of Azië vanaf Schiphol De 747 is verouderd en wordt daarom van de vliegroute gehaald, schrijft RTL Nieuws. Het vliegtuig met twee verdiepingen en vier motoren wordt vervangen door een efficiëntere Airbus 330. Kijken kan straks dus nog steeds, maar het vliegtuig is kleiner.  Bekijk hier de landing van de Boeing 747:   Vrijdagochtend om 10:55 uur vloog de 747 voor de laatste keer aan over het hoofd van badgasten op Maho Beach, een uur later werden zij voor de laatste keer gezandstraald en richting de oceaan geslingerd door de ‘Queen of de Skies’.  Bekijk hier de 'take off' de Boeing 747:    

Amsterdam wil taboe doorbreken op Wereldpsoriasisdag

Iedereen kan af en toe een arm om zijn schouder gebruiken. Toch wil maar liefst 28 procent van de mensen geen hand geven of in aanraking komen met iemand met de huidziekte psoriasis. Lees ook: Virtual reality-video vraagt aandacht voor psoriasis Dat blijkt uit onderzoek van de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) willen meer bewustwording rondom dit onderwerp creëren en beginnen daarom de campagne ‘Omarm Psoriasis’. Aanraking 44 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wil geen seksuele relatie met iemand die psoriasis heeft. Een zoen op de wang is een stap te ver voor 30 procent en 28 procent geeft zelfs geen hand. „Deze harde cijfers komen voornamelijk voort uit onterechte aannames over besmettelijkheid en hygiëne,” aldus prof. dr. Elke de Jong, dermatoloog en hoogleraar ontstekingsziekten van de huid in Nijmegen. Zaterdag 29 oktober is het Wereldpsoriasisdag. Op het Gerard Douplein in Amsterdam staat die dag een levensgrote zuil van onder andere Giorgia Lanuzza, over wie we al eerder schreven. Voorbijgangers kunnen de foto’s letterlijk ‘omarmen’. Op die manier wil de organisatie duidelijk maken dat je mensen met de huidziekte gewoon kunt aanraken.   Skin hunger De impact van terughoudendheid is namelijk groot, meent seksuoloog en psycholoog Sanderijn van der Droef. „ Aanraking is essentieel, het is een eerste levensbehoefte. Voor iedereen. Daar hebben we een treffende term voor: skin hunger. Het is bewezen hoe belangrijk huid op huid contact is. In alle levensfases.” In Nederland zijn meer dan 500.000 mensen met psoriasis, een chronische huidaandoening waarbij de huid zich zo snel vernieuwt dat schilfers en rode vlekken aan de orde van de dag zijn. Het kan jeuken en pijn doen. Giogria Lanuzza maakte in samenwerking met journalistiek platform Mindshakes een mini-documentaire over de ziekte. De film werd gemaakt door Sophie Dros.    

Kramer deelt eerste tikje uit op 5000 meter

GRONINGEN - Sven Kramer heeft vrijdag bij de openingswedstrijd van het schaatsseizoen meteen het eerste tikje aan zijn grote rivaal Jorrit Bergsma uitgedeeld. De achtvoudige wereldkampioen allround schreef in Groningen bij het toernooi om de KNSB Cup in vertrouwde stijl de 5000 meter op zijn naam. Hij eindigde in een tijd van 6.20,40 en daarmee verbeterde hij zijn eigen baanrecord uit 2007 (6.28,82). Kramer was bijna drie seconden sneller dan Bergsma (6.23,32). Douwe de Vries eindigde als derde in 6.26,73.

Rijken geven gemiddeld 8000 euro aan de goede zaak

Ieder jaar geven de rijkeren onder ons gemiddeld 7.915 euro aan goede doelen, blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson en Maastricht University. Het gaat om mensen met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro. Lees ook: Goed doel weigert opbrengst naaktkalender studenten Vooral mensen in loondienst met een flink salaris blijken veel te geven. Ieder jaar maken zij gemiddeld 12.992 euro over voor de goede zaak. Ook ondernemers zijn gul; zij geven ieder jaar gemiddeld 10.349 euro. Erfgenamen met veel geld geven een stuk minder, gemiddeld 2.802 euro per jaar. De meeste vermogenden (85%) schenken hun geld via losse donaties. Bijna de helft doet een periodieke schenking die voor een periode van minimaal vijf jaar is vastgelegd. Dat is gunstig, want daarmee kan gebruik worden gemaakt van de giftenaftrek. De giften kunnen dan van de belasting af worden getrokken. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de gevers hun donaties zouden verlagen als de aftrek zou worden afgeschaft. Investering Volgens onderzoeker en universitair docent Paul Smeets van Maastricht University zien de gevers hun donaties als een investering. „Filantropie wordt van oudsher vaak geassocieerd met het geven door erfgenamen. Uit ons onderzoek blijkt dat de actieve gever vooral ondernemer of werkgever is. Zij zien hun gift als een investering en zijn actief betrokken bij goede doelen, door bijvoorbeeld plaats te nemen in het bestuur van een filantropische instellingen'', zegt hij tegenover De Telegraaf. Lees ook: Katholieke Kerk betaalde 30 miljoen smartengeld Ook de doelen waar geld aan wordt gegeven veranderen, zegt Marianna Verhaar-Strijbos, directeur Filantropie Advies van ABN Amro Meespierson. „Filantropen geven minder geld uit dan een jaar geleden en kiezen vaker voor maatschappelijke investeringen of leningen. Een goede trend, want het bevordert ondernemerschap van de ontvanger en verkleint de afhankelijkheid van de gever.’’

Club Capital: Hummus Bistro d&a

De Amsterdamse Lotte en Rebecca geven je om de beurt een tip op het gebied van eten, drinken, uitgaan, lifestyle en fashion in Amsterdam. Deze keer: Lotte Jansen. In steeds meer restaurants, bars en bistro’s kun je hummus krijgen. Maar voor de lekkerste hummus van de stad ga ik naar Hummus Bistro d&a in de Jordaan. Bij deze knusse zaak met een vintage-interieur kun je allerlei soorten hummus krijgen, bijvoorbeeld met geroosterde wortel, kip, tahini of rundvlees. Met een zelfgemaakte pita erbij kun je als hummusfan je geluk niet op.  Ga je toch liever voor iets anders? Je kunt ook kiezen voor shakshuka, geroosterde groenten, gerechten van lam of rundvlees, couscous en wisselende specials. Hummus Bistro d&a is een heerlijke plek waar je zeven dagen per week welkom bent voor zowel lunch als diner. Adres: Westerstraat 136, Amsterdam Cijfer: 8,5 Prijs / kwaliteit: **** Eten: **** Design en ambiance: **** Lotte Jansen van CuliAmsterdam.nl geeft voor Metro elke week een tip. Check ook haar special over de Foodhallen Amsterdam. Volg CuliAmsterdam ook op Instagram en blijf altijd op de hoogte! Lees ook: Club Capital over pop-up Soto & Saté

Graftombe Jezus ligt voor het eerst in eeuwen bloot

Het is naar verluidt de plek waarop het lichaam van Jezus lag, nadat hij gekruisigd was. Deze tombe, in de Kerk van het Heilige Graf in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, ligt nu voor het eerst in eeuwen bloot vanwege werkzaamheden. Lees ook: 'Jezus nooit gekruisigd' De marmeren plaat die de stenen tombe bedekt is opgetild om de noodzakelijke werkzaamheden te kunnen verrichten. Daardoor is het graf, waarin Jezus na zijn kruisiging zou hebben gelegen, ineens beter te zien. De tombe staat in een kleiner gebouwtje binnen de kerk, ook wel de Edicule genoemd. Die is hard toe aan een opknapbeurt, die volgens The Guardian zo’n 3,7 miljoen euro kost.   Lang onderzoek „Het was verrassend te zien hoeveel puin er onder de marmeren plaat lag”, vertelt Fredrik Hiebert van National Geopraphic, die meewerkt aan het enorme project. „Het zal een lang onderzoek worden, maar uiteindelijk zullen we het originele stuk steen vinden waar volgens de verhalen het lichaam van Christus op lag.” Een bijzonder moment, want de laatste keer dat er aan het Heilige Graf werd gebouwd was in 1810, na een brand. De renovatie wordt uitgevoerd door Griekse specialisten. De kerk in april, toen er nog wel toeristen bij mochten. Foto: ANP Geen pottenkijkers  Helaas voor de vele toeristen in de oude stad: tijdens de werkzaamheden blijft de kerk tijdelijk gesloten voor pottenkijkers. Aan het restauratieproject, dat eerder dit jaar begon, werken 50 experts mee. Waarschijnlijk duurt de renovatie nog tot volgend jaar lente.

To the top